Loyaal Bewindvoering

Sinds maart 2018 heeft de gemeente Groningen haar beleid gewijzigd en stopte met het vergoeden van bewindvoeringskosten voor personen die deze niet zelf konden bekostigen. Dit heeft geleid tot meerdere juridische geschillen waarbij Groningen betrokken was. Na het verliezen van meerdere rechtszaken heeft de gemeente aangegeven niet langer te willen procederen en wordt het beleid nu herzien. Dit betekent dat na 6 jaar de kosten voor bewindvoering weer worden vergoed voor degenen die geen financiële draagkracht hebben. In deze blog leest u meer over de gevolgen van deze beslissing.

Inhoudsopgave

Definitie van een bewindvoerder

Een bewindvoerder, ook wel beschermingsbewindvoerder genoemd, is een persoon of een professionele instelling die wordt aangesteld om het vermogen en de financiële belangen van een persoon te beheren wanneer die persoon niet in staat is dit zelf te doen. Een beschermingsbewindvoerder wordt aangesteld door de kantonrechter in situaties waarin iemand door schulden of lichamelijke en/of geestelijke beperkingen niet in staat is om zijn of haar financiële zaken zelfstandig te regelen. De bewindvoerder regelt alles omtrent de financiën van de onder bewind gestelde, waaronder de betalingen van de vaste lasten.

Keuze van een bewindvoerder

Hoewel de verantwoordelijkheden van een bewindvoerder wettelijk zijn vastgelegd, behoudt de bewindvoerder de vrijheid om zijn werkzaamheden binnen deze kaders naar eigen inzicht uit te voeren. Hierdoor kan de werkwijze van bewindvoerders variëren, hoewel hun taken in principe gelijk zijn. Personen die onder bewind willen worden gesteld, kiezen daarom vaak een bewindvoerder die het beste aansluit bij hun behoeften. Bij het maken van deze keuze wordt vaak gelet op de volgende aspecten:

  • Werkwijze van de bewindvoerder: Het is belangrijk om te beoordelen hoe de bewindvoerder te werk gaat. Voorbeelden hiervan zijn: hoe adequaat wordt er gehandeld op bepaalde situaties, hoe snel krijgt u reactie op een e-mail en heeft u één aanspreekpunt of meerdere contactpersonen?
  • Vertrouwen in de bewindvoerder: Het hebben van vertrouwen in uw bewindvoerder is essentieel, aangezien deze persoon uw financiën zal beheren en belangrijke beslissingen namens u zal nemen. Door zelf uw bewindvoerder te kunnen kiezen, kunt u iemand selecteren waarbij u zich comfortabel voelt en waarvan u denkt dat hij of zij uw belangen het beste zal behartigen.
  • Expertise en specialisatie: Bewindvoerders kunnen verschillende specialisaties hebben, zoals bewindvoering voor mensen met mentale gezondheidsproblemen, ouderen, of mensen met complexe financiële situaties. Door zelf te kunnen kiezen, kunt u iemand selecteren met de juiste expertise en ervaring die past bij uw specifieke situatie.
  • Transparantie en communicatie: Een goede communicatie tussen u en uw  bewindvoerder is cruciaal voor een succesvolle bewindvoering. Door zelf uw bewindvoerder te kiezen, kunt u een relatie opbouwen gebaseerd op openheid, vertrouwen en effectieve communicatie. Daarnaast is het ook fijn als u zelf online inzage heeft in uw dossier, zodat u altijd mee kunt kijken. 

Kosten van bewindvoering

De tarieven voor bewindvoering worden elk jaar landelijk vastgesteld. Dat betekent dat elke beschermingsbewindvoerder in Nederland dezelfde tarieven hanteert. Als de persoon onder bewind geen financiële draagkracht heeft om deze kosten te dekken, worden ze vergoed door de gemeente in de vorm van bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is bedoeld om mensen te ondersteunen bij specifieke, noodzakelijke kosten die ze niet zelf kunnen bekostigen. Dit geldt met name voor personen met beperkte financiële middelen, die vaak niet in staat zijn om deze kosten uit eigen zak te betalen. In dergelijke gevallen vergoedt de gemeente (gedeeltelijk) de kosten van het bewind.

Gebrek aan keuzevrijheid in de Gemeente Groningen

Als enige gemeente koos Groningen vanaf 1 maart 2018 voor een nieuw beleid. Vanaf dat moment besloot de gemeente om de kosten van beschermingsbewind niet meer te vergoeden voor mensen zonder financiële draagkracht. De Gemeente Groningen bood zelf beschermingsbewind aan, kosteloos voor diegenen zonder draagkracht. Als iemand ervoor koos om elders onder bewind te worden gesteld, werden deze kosten niet langer door de gemeente vergoed. 

Dit dwong mensen zonder draagkracht indirect om bewind aan te vragen bij de gemeente Groningen. Personen met bijvoorbeeld een bijstandsuitkering konden namelijk niet zelf de kosten van bewindvoering dragen. Hierdoor ontstond een monopoliesituatie waarbij veel bewindvoerders werden buitengesloten. Dit was onplezierig voor inwoners van Groningen, die niet altijd naar de gemeente wilden stappen vanwege negatieve ervaringen of omdat ze elders betere hulp verwachtten. Gedurende die tijd heeft Loyaal Bewindvoering veel aanmeldingen moeten doorverwijzen naar de gemeente, omdat de kosten niet werden vergoed. Wij willen mensen niet (verder) in de schulden brengen wanneer de kosten niet worden vergoed.

Einde van het monopolie van de gemeente Groningen

In de afgelopen 6 jaar heeft de gemeente Groningen veel juridische geschillen gehad met bewindvoerders over de vergoedingen die niet langer werden toegewezen. Meerdere keren werd de gemeente door de rechtbank teruggefloten, waarbij (een gedeelte van) het beleid niet stand hield en de kosten alsnog vergoed werden. Eind januari 2024 kreeg de gemeente Groningen wederom een tik op de vingers van de rechtbank rondom de bijzondere bijstand. In twee beroepszaken stelde de rechtbank dat de gemeente de bijzondere bijstand niet had mogen weigeren. Het gemeentebestuur gaf destijds aan om een hoger beroep te overwegen. 

Woensdag 10 april 2024 maakte wethouder Eelco Eikenaar van de gemeente Groningen bekend dat de gemeente niet in hoger beroep gaat tegen de laatste uitspraak. De gemeente mag hierdoor niet langer een vergoeding via bijzondere bijstand onthouden. Dit heeft als gevolg dat voor alle inwoners van Groningen de kosten voor bewindvoering weer vanuit de bijzondere bijstand wordt vergoed indien er geen sprake is van draagkracht. Dit geldt dus ook voor de bewindvoerderskosten die wij hanteren bij Loyaal Bewindvoering.

Eigen keuzevrijheid

Iedereen in de gemeente Groningen heeft nu weer de volledige keuzevrijheid om te kiezen voor een bewindvoerder die het beste bij hem of haar past en hoeft daarbij niet naar de kosten te kijken. Wij verwelkomen daarom graag iedereen in de gemeente Groningen die geholpen wil worden bij zijn financiën. We staan klaar om u te helpen. 

Bij Loyaal Bewindvoering werken we met een nieuwe verfrissende aanpak waarbij de klant centraal staat. Wanneer u ons een e-mail stuurt, kunt u verwachten dat u op werkdagen binnen 24 uur een reactie ontvangt. Bij ons zijn er geen wachtlijsten en we garanderen dat we binnen 4 maanden een oplossing vinden voor uw schuldenproblematiek, ongeacht de situatie. Onze bewindvoerders zijn professioneel en hoogopgeleid, met uitgebreide (juridische) kennis. In geval van dreigende situaties, zoals afsluiting van gas en elektriciteit, zorgen wij voor spoedige aanvraag van bewind, waardoor u 4 keer sneller onder bewind staat dan gemiddeld. U krijgt online inzicht in uw financiën, zodat u op elk moment kunt meekijken. Transparantie staat bij ons hoog in het vaandel.

 

Neem contact op!

Vul hier uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *