Loyaal Bewindvoering
vermogen en schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening en vermogen: wat zijn de mogelijkheden?

Als je in het bezit bent van een eigen woning of een koopwoning, is het dan wel mogelijk om schuldhulpverlening aan te vragen? De algemene regel stelt dat al het vermogen moet worden gebruikt ten gunste van de schuldeisers. In de praktijk zijn er echter nuanceringen en is de situatie minder strikt.

Inhoudsopgave

Eigen koopwoning

De situatie rondom een eigen woning is complex. Het vergt veel maatwerk en elke schuldhulpverlenende organisatie kan er anders mee omgaan. Er zijn schuldhulpverlenende instanties die als uitgangspunt hebben dat de woning niet hoeft te worden verkocht tenzij er echt geen andere mogelijkheid is. De bewindvoerder kan de situatie rondom de woning zo goed mogelijk in kaart proberen te krijgen.

Het is handig om in dit proces contact op te nemen met de hypotheekverstrekker. Zij kunnen informatie leveren en alvast mogelijke opties geven. Het belangrijkst is om te bepalen of er sprake is van over- of onderwaarde. Indien er onderwaarde is kan er zonder vooroverleg een aanvraag schuldhulpverlening worden ingediend. Indien er sprake is van overwaarde, kan er worden gekeken naar hoe deze zich verhoudt tot de schuldenlast.

Als de overwaarde niet de gehele schuldenlast dekt, kan er contact worden opgenomen met een schuldhulpverlenende organisatie. Tijdens (voor)overleg kan er worden gekeken wat de mogelijkheden zijn en kan er worden bepaald of de schuldhulpverlenende organisatie iets kan betekenen. De bewindvoerder kan ook alvast kijken naar de beste optie voor het vrij spelen van de overwaarde. Als er sprake is van overwaarde die de gehele schuldenlast dekt, kan de bewindvoerder eerst zelf kijken of het mogelijk is om de overwaarde vrij te spelen.

Om de overwaarde vrij te spelen zijn er verschillende opties, namelijk verkoop van de woning, herfinanciering, tweede hypotheek en (kapitaal)verzekering afkopen. Aan deze laatste optie zitten fiscale gevolgen verbonden dus moet de bewindvoerder altijd contact opnemen met een belastingadviseur.

Als dat lukt, is de cliënt schuldenvrij en hoeft er geen schuldhulpverlening meer worden aangevraagd. Op het moment dat het niet lukt om de overwaarde vrij te spelen, kan er contact worden opgenomen met de schuldhulpverlenende organisatie. Misschien kunnen zij nog iets betekenen voor de situatie van de cliënt en zien zij andere oplossingen, omdat ze een netwerk hebben en vaak aangesloten zijn bij NVVK die veel informatie verstrekt.

Auto

Een auto is geen belemmering voor een aanvraag schuldhulpverlening of voor het schuldhulpverleningstraject. Indien de auto noodzakelijk is voor woon-werkverkeer of voor medische redenen mag de auto behouden blijven.

Voor woon-werkverkeer geldt dat het noodzakelijk is als de afstand meer dan 10km is, met de kanttekening dat er ook rekening wordt gehouden met persoonlijke omstandigheden. De noodzaak voor medische redenen wordt per situatie bepaald.

De waarde van de auto kan bepaald worden bij de RDW, bij de ANWB koerslijsten, door prijzen te vergelijken op verkoopwebsites en eventueel bij een garage. Schuldhulpverlenende organisaties hanteren een maximale waarde van de auto. Het bedrag dat wordt gezien als bovenmatige waarde moet worden afgestaan aan de boedelrekening. Dit kan door de auto te verkopen en er een goedkopere voor terug te kopen of door het bedrag gedurende het traject gespreid te betalen.

Indien de auto niet noodzakelijk is en de cliënt graag de auto wilt behouden, kan het zijn dat de gehele waarde moet worden betaald aan de boedelrekening. Ook dit mag vaak gespreid worden betaald gedurende het traject. Elke schuldhulpverlenende organisatie kan een ander bedrag hanteren om bovenmatige waarde te bepalen en kan een andere handelswijze hebben.

De bewindvoerder kan dus zelf onderzoeken of de auto noodzakelijk is en wat de waarde van de auto is en daarna een aanvraag schuldhulpverlening indienen.

Wilt u weten of bewindvoering u kan helpen? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen!

Neem contact op!

Vul hier uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.