wat doet een bewindvoerder

Wat doet een bewindvoerder?

Heb je je ooit afgevraagd wat een bewindvoerder precies doet en waarom het belangrijk is om hun rol te begrijpen? In deze blogpost gaan we dieper in op de wereld van bewindvoerders en ontdekken we wat hun taken zijn en hoe ze ons kunnen helpen met onze financiën.

Inhoudsopgave

Bewindvoerder betekenis: Definitie en rol

Een bewindvoerder is iemand die door de rechter wordt aangesteld om de financiën en het vermogen van een persoon te beheren die niet in staat is dit zelf te doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door ziekte, een handicap of schuldenproblematiek.

De bewindvoerder zorgt ervoor dat de betrokkene financieel stabiel blijft en dat zijn of haar belangen worden behartigd. De bewindvoerder neemt de volledige financiën over en zorgt ervoor dat alle rekeningen worden betaald. Daarnaast lost de bewindvoerder schulden op indien daar sprake van is.


Opleiding bewindvoerder: Hoe word je een bewindvoerder?

Om bewindvoerder te worden, moet je voldoen aan bepaalde criteria. Dat betekent dat dus niet iedereen zomaar bewindvoerder mag worden. Je moet aan één van onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Een passende HBO opleiding op het gebied van financiën, recht of sociaal werk.
  • Twee jaar werkervaring (als assistent-bewindvoerder)
  • Cursus bewindvoering

Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden, empathie en probleemoplossend vermogen. Een bewindvoerder moet namelijk zowel met cliënten als met instanties kunnen samenwerken.


Wat is een WSNP bewindvoerder?

Een WSNP bewindvoerder is specifiek verantwoordelijk voor het begeleiden van mensen die in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) zitten. In tegenstelling tot een reguliere bewindvoerder houdt een WSNP bewindvoerder zich alleen bezig met met de uitvoering van het schuldsaneringstraject.


Bewindvoerder kosten: Wat zijn de kosten en hoe worden ze berekend?

De kosten voor een bewindvoerder variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals gezinssamenstelling en of er sprake is van problematische schulden. In Nederland zijn er wettelijke tarieven vastgesteld voor bewindvoerders. Deze tarieven worden jaarlijks geïndexeerd en zijn bedoeld om de kosten transparant en eerlijk te houden voor iedereen. Deze (jaarlijkse) tarieven kun je terugvinden op www.rechtspraak.nl.


De belangrijkste taken van een bewindvoerder

Een bewindvoerder heeft verschillende belangrijke taken om de financiën van de betrokkene te beheren en beschermen. Enkele van deze taken zijn:

a. Inkomsten en uitgaven beheren: De bewindvoerder zorgt ervoor dat rekeningen op tijd worden betaald en dat de betrokkene voldoende geld heeft om in zijn of haar basisbehoeften te voorzien.

b. Budget opstellen en bewaken: Een bewindvoerder helpt bij het opstellen van een realistisch budget om ervoor te zorgen dat de betrokkene financieel stabiel blijft en leert verantwoordelijk met geld om te gaan.

c. Schulden aflossen: In het geval van schulden werkt de bewindvoerder samen met schuldeisers om betalingsregelingen te treffen en, indien nodig, schuldsaneringstrajecten op te starten.

d. Rapporteren aan de kantonrechter: De bewindvoerder is verplicht om periodiek verslag uit te brengen aan de kantonrechter over de financiële situatie en het verloop van de bewindvoering.

e. Contact onderhouden met betrokken partijen: De bewindvoerder onderhoudt contact met de betrokkene, diens familie, zorgverleners, schuldeisers en andere relevante instanties om de financiële situatie te bespreken en passende maatregelen te nemen.


Conclusie

Het inschakelen van een bewindvoerder kan een cruciale stap zijn om iemands financiën en leven weer op orde te krijgen. Het is daarom essentieel om de rol en verantwoordelijkheden van een bewindvoerder te begrijpen en de juiste professional te kiezen voor jouw specifieke situatie.

Neem contact op!

Vul hier uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Controleer voordat je het invult of je aan de onderstaande voorwaarden voldoet.

Voorwaarden bewindvoering
  • Er is sprake van problematische schulden van minimaal €4.000, of u bent niet in staat uw financiën zelfstandig te beheren vanwege ouderdom, verslaving, verstandelijke beperking of psychische problemen. U kunt dus ook zonder schulden onder bewind gesteld worden, zolang u voldoet aan de tweede voorwaarde, en andersom.
  • Geen inschrijving bij de KvK en niet actief als ondernemer. Wij zijn niet gespecialiseerd in het helpen van ondernemers.
  • Geen overstap van ander professioneel bewind, wel van familiair naar professioneel bewind mogelijk. Vanwege de drukte nemen wij (tijdelijk) geen dossiers over van andere professionele bewindvoerderskantoren.
  • Bij samenwonen met een partner is het alleen mogelijk om gezamenlijk onder bewind gesteld te worden.
  • Woonachtig in Nederland.